miercuri, 27 aprilie 2011

De ce MacBook Pro ?

Mai multa lume, prieteni, cunostiinte... m-au intrebat pentru ce sau de ce mi-a trebuit mie neaparat un MacBook Pro??? Ce are atat de special sau ce imi place mie atat de mult la el?
Ei bine, iata cateva dintre motivele cele mai puternice care m-au determinat sa il achizitionez: stabilitate si siguranta; autonomie si portabilitate; comfort si comoditate; multi-touch trackpad; tastatura ergonomica, aerisita si iluminata; megasafe power adapter si nu in ultimul rand design. Mai jos puteti sa gasiti detalierea acestora in cateva cuvinte, dupa cum la percep eu.


1. Stabilitatea si siguranta date de sistemul de operare, un sistem ce nu necesita antivirus, un sistem la care update-urile apar de max 3-4 ori pe an, lucru care certifica integritatea acestui sistem in comparatie cu windows spre exemplu, pentru care se scot saptamanal macar 2-3 update-uri...  Multa lume ezita sa faca trecerea de la windows la mac, crezand ca acest sistem de operare este foarte greu de folosit. Recunosc ca, la inceput, si eu am crezut ca va fi dificil de utilizat... dar acum trebuie sa afirm fara retineri ca m-am inselat. Acest sistem de operare este mai usor de folosit si mai intuitiv chair si de cat windows. Chiar pot spune ca, ultimele doua versiuni de windows (ma refer aici la Vista si Se7en) au elemente inspirate din Mac OS X.
As putea adauga aici si viteza... ce ziceti de un boot time de aprox 36 de sec si un shutdown time de de aprox 3 sec????

2. Autonomie si portabilitate. Bateria este de invidiat... pana la 7 ore de autonomie si cu intelicharge.  Bateria este garantata pentru 1000 de incarcari, pana la momentul recomandarii inlocuirii ei (adica, la o medie de o incarcare pe zi, are aproape 3 ani de viata). Faptul ca este construit integral din aluminiu il face mai rezistent la transport si lovituri.
Sa revin un pic asupra bateriei... Testele* efectuate de mine, au dus la urmatoarele concluzii:
- la o utilizare normala (navigare pe net prin wifi, lucrat in Office, vizionare de videoclipuri) - bateria a rezistat aproximativ 5h. Daca se trece pe conexiune directa la internet (prin cablu - deci, cu airportul pe off) timpul de ultilizare creste cu aproximativ 40' - 1h. Daca folosim pur si simplu internetul prin cablu, navigand pe net si lucrand fara a viziona clipuri video autonomia merge pana la aproximativ 6h 40'
- la o utilizare puternica a placii video, autonomia scade pana la urmatoarele valori in urmatoarele cazuri:
a) videochat Skype (pe wifi) - 1h 35' pana la 2h
b) videochat Yahoo Messenger (pe wifi) - 2h 40' pana la 3h 20'
c) Photoshop, Lightroom - pana la 3h
d) jocuri - 3h pana la 3h30'
Iar pentru a putea beneficia de aceasta autonomie, nu aveti nevoie decat de doua ore pentru incarcare, timp in care binenteles puteti sa va continuati lucrul fara a mari timpul necesar incarcarii.

3. Comfort si comoditate. Posibilitatea de a amplasa si a lucra cu el pe orice suprafata. Datorita faptului ca nu are gauri de aerisire pe partea inferioara, se poate lucra cu el aproape oriunde (pe birou, pe genunchi, in pat...) fara a-l sufoca sau superincalzii.

4. Multi-Touch Trackpad. Este primul laptop la care nu simt nevoia de mouse, decat rareori, cand folosesc programe care necesita precizie foarte mare (Lightroom, Photoshop, Premiere Pro...). Trackpad-ul este confectionat din sticla (asemanator ecranului iPhone) si recunoaste multiple gesturi si atingeri. Puteti executa miscari diverse cu 1, 2, 3 si chiar 4 degete. Si in plus, tot trackpadul devine la nevoie un mare buton, putand face click oriunde pe suprafata lui.

5. Tastatura foarte ergonomica, aerisita si iluminata. La inceput, tastatura poate parea un pic ciudata, dar dupa 2-3 pagini de scris pe ea va veti obisnui atat de tare incat nu va vine sa o mai lasati. Creste rapiditatea tastarii cu pana la 25-30%. Iar daca va aflati in situatia de a-l folsi in mod neaparat seara/ noaptea si nu doriti sa deranjati persoana care doarme langa dumneavoastra, nu este nici o problema. Pe langa faptul ca este foarte silentioasa, mai este si iluminata de dedesupt. Tatele sunt de asemenea din aluminiu iar caracterele nu sunt inscriptionate pe taste, ci pur si simplu incrustrate, neexistand pericolul stergeri in timp.

6. MagSafe Power Adapter. Incarcatorul se conecteaza magnetic la laptop, astfel incat daca aveti animale sau sunteti mai flusturateci sau somnorosi, chiar si daca va impiedicati de cablu, nu riscati sa trageti si laptopul dupa el... 

7. Design. Inca un aspect care m-a atras la MackBook Pro este designul acestuia, cu curbele line ale Unibody-ului si totul calculat si aranjat in asa fel incat sa arate si sa foloseasca cat mai bine.

Ca orice produs, nici MacBook Pro nu este perfect, avand si el lipsurile sau problemele lui. Am se revin cu acestea, intr-un alt post, cand am sa gasesc suficiente astfel de elemente, pentru a putea incropii un  articol. In orice caz, la aproximativ o luna si ceva de cand folosesc acest laptop pot sa afirm ca sunt super multumit si ca, in limita posibilitatiilor acesta va fi schimbat tot cu un MacBook Pro cand va fi cazul...

PS. Cel mai scump sistem de operare original Apple Mac OS X Snow Leopard (licenta pentru un singur calculator) costa 144 de Lei.
In timp ce Windows 7 Ultimate 64 OEM costa 789 Lei.
PPS. Aaaa... si in cateva luni (doua, trei) apare noul sistem de operare de la Apple Mac OS X Lion. Cat credeti ca va cost??? Ati ghicit... tot 144 Lei.
*testele au fost realizate pe un MacBook Pro 5,5 (mid 2009) - intel Core 2 Duo 2,53 GHz 3Mb, 4GB DDR3 1067, nVidia GeForce 9400M 256MB integrated, achizitionat din magazin in august 2010 si cuparat apoi de mine in martie 2011

Niciun comentariu: