duminică, 12 ianuarie 2014

Omul... si nevoile sale

Din start, pot sa afirm ca, in mod cert, ceea ce urmeaza sa cititi, nu se aplica in proportie de 100% tutror indivizilor. Chiar daca, este un fapt demonstrat si generalizat, ca orice lucru, are si exceptii de la regula. Si acum, sa intram in subiect...


Omul, pentru a putea trai si pentru a functiona intrun mod normal, trebuie sa isi satisfaca cateva nevoi primare. Pentru a nu parea ca incerc sa inventez o chestie noua, am sa fac o simpla analiza pe baza conceptului Piramidei lui Abraham Maslow. La baza acestei piramide,
gasim nevoile primare, de natura fiziologica (hrana, apa, aerul, igiena, somnul, sexul si o temperatura relativ constanta a corpului). In lipsa posibilitatii de satisfacere a oricairei dintre aceste nevoi, functionalitatea noastra este afectata, intro mai mica sau mai mare masura, in functie de asteptarile si nivelul de expectanta al fiecaruia. Fiecare dintre aceste nevoi, are un anumit timp de repetare sau de relaxare pana la urmatoarea "doza". Acest timp, difera de obicei de la o persoana la alta, dar poate fi si programat dupa dupa anumite reguli, care urmate intocmai o bucata de vreme, duc la o executare a lor intrun mod aproape automat, mecanic si intra in reflex. Spre exemplu, daca luam regulat mesele in fiecare zi, o sa se formeze un timp exact de toleranta intre "doze", iar organismul ne va cere mancare in jur de acelasi moment, zilnic. Odata stabilit acest program, orice alterare al lui, provoaca disconfort si o anumita scadere a performantei individului, pana la reluarea lui regulata sau formarea unui alt program. Imposibilitatea satisfacerii efective a acestei nevoi, indiferent de existenta sau inexistenta unui program duce la o afectare si mai mare a performantelor individului si atrage dupa sine alte disconforturi. Fiecare nevoie nesatisfacuta are un impact mai mare sau mai mic asupra noastra, iar cu cat timpul dintre "doze" creste, scade direct proportional randamentul acelui individ.


Deci, concluzionand, pentru a trai si pentru a putea fi productiv, o persoana trebuie in primul rand sa respire, sa manance, sa bea apa, sa elimine substantele nocive din organism, sa aiba un confort constant al temperaturii si sa faca sex. Dupa ce aceste nevoi sunt satisfacute, poate trece in mod normal la urmatorul nivel putandu-se concentra cu adevarat pe urmatorul set de nevoi... pana atunci, ar fi o trecere fortata si neperformanta.

Pentru reusita in viata, un om trebuie sa ia pe rand fiecare etapa si sa satisfaca pe rand fiecare nivel de nevoi. Fiecare problema care apare in calea satisfacerii uneia sau mai multor nevoi de la un anumit prag/ nivel, provoaca disconfort, il tin pe loc in aceea faza sau il coboara o treapta mai jos si ii bareaza drumul spre o viata normala si productiva.


O descriere mai extinsa a acestor praguri puteti vedea in imaginea din acest link:

Niciun comentariu: