marți, 11 octombrie 2011

A fi puternic...


PUTÉRNIC, -Ă, puternici, -ce, adj. 1. (Despre ființe; p. ext. despre părți ale corpului lor) Care are o mare putere fizică; tare, voinic, viguros. ♦ (Despre obiecte) Rezistent, solid, tare. ♦ (Despre părți ale feței oamenilor) Pronunțat, proeminent, accentuat. 2. (Despre mașini, unelte) Care posedă o forță mecanică sau motrice ridicată; care acționează cu putere și cu efect, care dezvoltă o energie mare. 3. (Despre voce, sunete) Tare, intens. ♦ (Despre lumină sau surse de lumină) Viu, intens. ♦ (Despre senzații, sentimente) Adânc, profund, pătrunzător. ♦ (Despre ape curgătoare) Cu debit sporit și cu rapiditate mare. ♦ (Despre substanțe chimice, medicamente etc.) Care are un efect imediat și vizibil. 4. Care are influență, autoritate; care deține putere; însemnat prin situația sau prin rolul său. ♦ (Substantivat, m.) Persoană care ocupă un loc de frunte, care deține o poziție influentă în societate. 5. Înzestrat cu o mare forță (organizatorică, politică, economică etc.); capabil de acțiuni de mare amploare. 6. Fig. Important prin conținutul său; p. ext. temeinic. Argument puternic. – Putere + suf. -nic. 
Sursa: DEX '98 | 



A fi puternic inseamna a iubi. A fi puternic inseamna a ierta. A fi puternic inseamna a darui. A fi puternic inseamna sa astepti. A fi puternic inseamna a fi calm si calculat. A fi puternic  inseamna a face pe cineva fericit. A fi puternic inseamna sa taci cand este cazul. A fi puternic inseamna a avea incredere. A fi puternic inseamna a-L avea pe Dumnezeu in tine.
A fi puternic inseamna sa stii sa te ridici cand cazi, sa stii sa treci in viata peste orice. A fi puternic inseamna sa fii un invingator chiar si atunci cand ai pierdut o batalie, dar nu razboiul, sa renasti din cenusa sa poti fi invingator. Un boxer nu este mai puternic atunci cand are lovitura de pumn mai tare, ci atunci cand poate incasa pana cand celalt nu mai are forta sa loveasca...
Cu toate astea, a fi puternic inseamna si sa fi umil, si sa ai forta sa ceri ajutorul cuiva atunci cand esti coplesit, oricate obstacole ai trecut inainte de unul singur. La urma urmei este mai bine sa ai cu cine sa imparti esecul, decat sa celebrezi victoria de unul singur...


O vorba din popor, zice: "Doamne, nu-mi da, cat pot duce!"... Stiau ei stramosii ce stiau !



Un comentariu:

Anonim spunea...

mendow97A fi puternic inseamna sa-ti recunosti lipsuri;e si limitele si sa te straduiesti sa le depasesti . Frumos articol.