miercuri, 21 ianuarie 2009

Doar o chestiune de credinta sau de interpretare


Ce se intampla dincolo de viata ?
Unde mergem atunci cand terminam aceasta viata?
Exista o continuare? Este aceasta la fel ca aceasta, cu un trup si o lume in care acesta hoinareste? Vom avea acelasi trup? Aceasi forma?

Unii cred ca nu exista nimic dupa moartea pamanteana. Ca totul se termina odata cu viata.
Altii, cred ca dupa moarte sufletul ajunge in purgatoriu, dupa care in urma unei judecati este directionat catre rai sau catre iad.
Altii, cred ca moartea este doar o tranzitie catre o alta viata.
O alta parte a oamenilor cred ca viata e un sir neintrerupt de schimbari a formei in care traiesc. Astfel putem auzi pe unii zicand ca intr-o viata anterioara au fost caine sau pisica sau elefant sau etc. in functie de animalul, planta obiectul sau orice altceva de care ei se simt atasati in viata omeneasca.
O alta categorie este cea a celor care cred ca viata dupa moarte continua in acelasi trup dar intr-un alt univers.
Sunt foarte multe opinii si credinte in mintile celor care ne inconjoara. Care este reala sau cea mai aproape de adevar, probabil nu vom stii niciodata.

In cea ce priveste credintele formate pe cale religioasa, distingem printre ele urmatoarele curente ale celor mai raspandite dintre religii:
In CRESTINISM si ISLAM teoria este destul de asemanatoare, implicand o judecata de apoi in care fiecare justifica ce a facut si de ce a facut pe pamant; trimiterea sufletului in rai sau iad, urmata apoi de o inviere.
In HINDUISM, fiecare individ traieste de mai multe ori. Moartea este trecerea de la un destin la altul. Dupa moarte, sufletul care este vesnic se reincarneaza intr-un alt trup in functie de faptele savarsite in viata care tocmai s-a incheiat. Aceasta lege se numeste karma. Dupa moarte sufletul nu trece intr-o stare permanenta fiintiala de fericire vesnica, in rai, sau de pedeapsa vesnica, in iad, ci va renaste in alte forme de viata pana cand se va termina necesitatea de intrupare. Nasterile si renasterile se succed in ordine ontologica spre stari fiintiale mai bune sau mai rele, dupa cum sunt faptele celui in cauza. Exista o singura exceptie si aceasta in cazul in care moar­tea reprezinta intoarcerea in unitatea absoluta cu Brahman. Aceasta este starea ultima spre care tinde orice credincios hindus.
In BUDISM, spre deosebire de hinduism, reincarnarea nu consta in migrarea sufletului de la un trup mort spre embrionul unei viitoare fiinte, ci continuarea de catre un individ nou a existenţti care pana atunci se manifesta în cel decedat, conform incarcaturii karmice acumulate

Astept si parerile voastre.

Fiecare dintre noi ne întrebãm ce ne asteaptã la capat de drum.
Pana atunci, va trebui sa traim cu fantomele...nu din subsolurile umede...ci din sufletele oamenilor.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Hey…subiectul discutat este unul foarte controversat…de ce??? Pt ca indiferet ce afirmatie faci, o faci ba o anumita temelie si anume: perceptia ta despre lume si viata, perceptia despre divinitate, perceptia despre tine insuti. Ei, faza e ca dealungul istoriei multi au incercat sa isi sustina propriile convingeri religioase astfel ajungandu-se la tot felul de bariere si frustrari (de ce nu ura) intre noi oamenii,si pt ce? Pt simpla intrebare : ba tu in ce crezi? Indiferent din care “tabara” faci parte instinctual te face sa adopti o pozitie de defensive atunci cand cineva se leaga de convingerile tale religioase si esti gata sa ataci si tu la randul tau ……doar tu detii ADEVARUL nu?
Doar asa ca si chestie…avand in vedere ca sunt crestin (necontand noanta) deoarece de multe ori nu ma identific cu grupul de oameni din care fac parte, am sa prezin conceptia Biblica despre “ce sa intampla dupa moarte”. Asa cum am spus la inceput…indiferent ce susti, o faci pt ca esti influentat de cele 3 perceptii care iti vor sustine ideile. Cred ca Dumnezeu exista…Dumnezeu este creatorul a tot ce exista…Isus este singurul Mantuitor si doar prin credinta in El avem mantuirea…cred ca Biblia CONTINE Cuvantul lui Dumnezeu (NU CA ESTE IN TOTALITATE)…cred ca Biblia este REALA IN TOT CEEA CE AFIRMA…mai mult ca orice, Biblia iti prezinta modul in care poti sa fii mantuit (in cazul in care realizezi si consideri ca ai nevoie de mantuire) ok. Si acu sa raspundem in limita cunostintelor la intrebarile postate:
1.Ce se intampla dincolo de viata: Biblia afirma ca omului ii ieste dat sa traiasca o singura data dupa care vine judecata (Evrei 9:27) si in functie de ce ai facut pe pamant…in functie daca l-ai recunoscut pe Isus ca Domn si Mantuitor ar vietii tale,si daca te-ai cait de faptele condamnate de Biblie …in funtie de asta iti vei petrece vesnicia (CU SAU FARA DUMNEZEU) (IAD SAU RAI)…desi termenul de IAD nu exista in Biblie…Biblia lumindul locul de pedeapsa unde e plans si scrasnire a dintilor.
2. Biblai nu ne spune cum va fi “acolo” decat foarte pe scurt. Ideea e ca in rai vom fii cu Dumnezeu pt eternitate ca si copii ai Lui iar in Iad va fi durere suferinta,nu neaparat fizica, cat psihica, ideea ca esti despatit de Dumnezeu pt totdeauna probabil va fi cea mai accentuate, pt ca abia atunci realizezi ca “povestile” pe care le stiai despre Dumnezu sunt reale. O greseala ce o facem este aceea de a crede ca Iadul este plin de demoni care ne tortureaza si etc….Biblia spune ca Iadul a fost pregatit pt diavol si ingerii sai, iar acolo aceste personaje vor fi chinuite in acelasi fel cu oamenii care au ales sa accepte mantuirea data prin Isus.
3.Trupurile ne vor fi schimbate asta e clar (cel mai probabil ca vom avea trupuri “ceresti” cum le numeste Biblia si vor fi ca a lui Isus dupa ce a inviat….adica sa posede atat calitati normal cat si supranaturale.


13

Lucian A. spunea...

Pentru Anonim "13" a se citi " Bursucu'" :))
Iti multumesc pentru vasta parare si te-as ruga daca vrei, sa mai dezvolti si sa revizuiesti pentru mine punctul 2.
Pa.

Lucian A. spunea...

PS. Sa va traiasca comoara voastra de fetita, pe numele ei de botez: Daria.

Vio spunea...

Inainte de a veni in aceasta lume traim,crestem, ne dezvoltam intr-o alta...ciudat este ca totul se formeaza dintr-un embrion, care treptat creste, imbraca o anumita forma, prinde nn anumit contur,traieste tot felul de senzatii si perceptii invata cand si cum sa raspunda acestora...dar brusc totul dispare aparand "moartea" pentru acea lume si nasterea intr-o alta total necunoscuta,rece si de neinteles...astfel incat nu stiu in ce masura putem vorbii de ceea ce se afla dincolo... VIO