luni, 1 noiembrie 2010

Relativitate duratei vietii

Cat timp pierdem in fiecare zi pe drumuri? De acasa la servici si invers, de acasa la cumparaturi sau de la servici la cumparaturi si mai apoi acasa se consuma timpi importanti din viata noastra. Timpi morti, timpi irositi, timpi care ne fac viata mai scurta... si asta nu pentru ca am muri mai repede ci pentru ca apucam sa traim mai putin pentru noi.

Am sa ma opresc asupra timpilor pe care ii pierdem cu drumul catre servici si inapoi.

Eu, spre exemplu, locuiesc intr-un oras mic (Lugoj) in care distanta intre oricare cele mai indepartate puncte o pot parcurge in maxim 30 de minute pe jos si in maxim 10-15 min cu masina (in functie de trafic). Asfel, in acest oras, eu parcurg distanta de acasa pana la servici in doar 5 min. Deci, practic 10 min  pe zi din viata mea se duc fara sa pot face ceva concret sau o alta activitate care ar putea fi rezolvata in acel timp. Intr-o luna - luand o medie de 22 zile lucratoare - eu pierd 220 de min, adica 3h si 40 min. Intr-un an 44 de ore adica 1 zi si 20 de ore irosite...

In urma cu ceva vreme, cand locuiam si lucram in Timisoara, un oras mcu mult mai mare decat Lugojul, distanta de acasa pana la servici si invers imi rapea 30-35 de minute. Deci, aproximativ 1h pe zi. Mergand pe acealasi rationament ca si mai sus, intr-o luna se iroseau 22 de ore... adica aproape o zi. In decursul unui an 264 de ore... adica 11 zile... mergand mai departe, in 30 de ani deja se pierde aproximativ 1an... La varsta de pensionare, presupunand ca o persoana lucreaza de la varsta de 18 ani, are deja 1an si jumatate din viata irosita doar pe drumul de acasa la servici si invers.

Prieteni de ai mei din Bucuresti, parcurg distanta de acasa la servici in aproximativ 1h. Facand aceleasi calcule ca si mai sus ajungem la urmatoarele cifre: 2h pe zi... 44h pe luna - 1zi si 20 de ore (adica timpul meu irosit acum, in decurs de un an)...  in decursul unui an se aduna 528 de ore... adica 22 de zile!!! Deci, la varsta pensionarii, aplicand criteriile de mai sus va fi pierdut deja 3 ani din viata.

Partea si mai urata a acestui aspect este faptul ca acele zile poti fi considerate zile fara somn, mancare sau alte activitati care decurg in mod obisnuit in fiecare zi... acela practic este TIMP LIBER PIERDUT!!! adica exact esenta vietii. Pentru ca, omul traieste 100% pentru el in timpul sau liber, cand poate sa-si implineasca dorintele. Trist dar adevarat....

4 comentarii:

Bazaconii spunea...

Nu e nimic trist. Face parte din viata insasi. Gandeste-te cat ii lua lui Baiazid sa vina pe cal de la Istanbul sa-l viziteze pe Mircea. Si o facea de doua-trei ori pe an. Iti dai seama ca tot atat pierdea?
Gandeste-te iarasi, cat faceai in acelasi oras cum e Timisoara, cand nu exista niciun mijloc de locomotie. Doar ca sa vizitezi "Fabrica de bere" iti lua vreo 45 de minute cu caruta daca stateai in Drumul Sagului. Daca mergeai pe jos, nu mai vorbim. Daca lucrai la Fabrica, era nasol.
E o chestie cu care te obisnuiesti si nici n-o mai simti.
Pe de alta parte, gandeste-te cat timp pierzi ca sa mananci, sa te imbraci, sa te barbieresti, sa te tunzi, sa te speli pe ochi, pe maini de 10-20 de ori pe zi... Asta e! Face parte din tine.

Lucian A. spunea...

Perfect adevarat si de bun simt. Dar mancatul, spalatul si alte activitati ne iau cam la fel de mult timp si mie si unei persoane din Bucureti. Concluzia finala era ca in timp ce eu intr-un oras mic pierd cu transportul intre cele doua puncte indicate 44 de ore pe an, cei din Bucuresti pierd acelasi timp in cursul unei luni. Adica, diferenta de timp dintre cineva din Bucuresti si cineva dintr-un oras mic, se poate folosi pentru destindere sau odihna si deci alungarea stresului, mult mai usor.

Dan Tanasescu spunea...

Sunt situaţii în Bucureşti când pierzi 4 ore pe zi în trafic, chiar şi cu maşina personală! Dar asta nu ar fi marea problemă. Ce să mai zici de cei care pierd 8 - 10 ore pe zi la serviciu (cei care încă nu au găsit jobul ideal) şi cei care pierd 3 - 4 ore pe zi în faţa televizorului. Pe urmă mai sunt şi cozile la Administraţia Financiară, la supermarket, ehee...

Lucian A. spunea...

Asa sunt multi timpi morti, dar o mare parte din ei pot fi eliminati... sau pur si simplu ne face placere sa pierdem timpul intr-unul dintre acele moduri. Poate pentru unii e relaxant sau chiar un sop in sine petrecerea a 4 ore in fata televizorului... dar pana la urma, in privinta deplasarii catre servici si catre casa nu se poate face nimic, decat schimarea locului de munca sau al locuintei, astfel in incat sa fie mai apropiate...:P