marți, 7 decembrie 2010

PC Upgrade?

Uneori, mă terce câte un gând să îmi fac şi eu upgrade la calculator, mai ales la cel de la servici...
... şi atunci îmi aduc aminte de oamenii care nu ştiu prea bine cu ce se mănâncă calculatoarele, dar vor şi ei să aibă procesoare de alea noi cu "i"; mulţi, dar cat mai mulţi DDR3, că aşa au auzit ei ca e bine; placă video de aia şmecheră care să rupă tot, să dea scorul cel mare în teste; iar hard disc-ul... oh... daaa, cat mai mare posibil, să intre cat mai mult pe el. 


În mod normal, probabil că toţi, chiar şi aceia care ştim ce reprezintă acele cifre si litere, ne-am dorit macar pentru o fracţiune de secundă să avem un i7, 8 Gb DDR, cu un Ati Radeon HD 5970 sau un GeForce GTX 580 şi o gramadă de TB pentru stocat diverse... dar mai apoi, ne scuturam bine şi ne întrebăm... "pentru ce?"
Da, e fain, nu zic... mai ales pentru gameri, dar pe de altă parte, dacă ne gândim la costurile pe care le presupune construirea unui astfel de sistem, nu ştiu cât de mult se mai rentează. În plus, eu cel puţin, nu mă mai joc ... iar când o fac, dupa maxim câteva zile sau o săptămână, mă satur şi mă plictisesc de jocuri.
Într-adevăr  şi în prelucrarea foto+video e important sa fie un calculator cât mai puternic, dar cu siguranţă face faţă cu brio şi un calculator mai slabuţ echipat. Aşa că, e personal mi-aş cumpăra un calculator ca şi cel pe care l-am descris mai sus, doar dacă nu aş avea ce face cu banii.

În momentul de faţă, calculatorul pe care vreau să îl upgradez este un târci, care înca mai reuşeşte totuşi sa se târască în programele pe care le folosesc eu cel mai mult. Aşadar, confgiraţia din momentul actual este următoarea:
Procesor: Athlon XP 2400+ 2GHz
Memorie: 2Gb DDR 1 la 400MHz
Placa video: nVidia GeForce 6600 GT
HDD: 320 Gb

Am reuşit să îmi instalez totuşi un Windows 7 Ultimate şi chiar am găsit drivere pentru toate componentele.
Nici nu îmi mai aduc aminte când am făcut ultimul upgrade... dar cred ca ar fi cazul. 
Momentan m-aş muţumii cu un:
Procesor: Intel Dual Core (acasă am un Core 2 Duo de care sunt foarte mulţumit)
Memorie: 4Gb DDR2 sau DDR3
Cu restul chiar mă descurc aşa cum este.

PS. Am început să scriu pe blog cu diacritice (după ce am citit acest articol, de pe Bazaconii.com) dar încă nu m-am reobişnuit... ultima dată fiind pe vremea când mi-am scris lucrarea de diplomă.

4 comentarii:

vladdracu spunea...

ii vine lu florin un laptop de pici
pe la vreo 15.000 ron parca
te crucesti
de pe la emag
dar nu mai
stiu care din ele

Bazaconii spunea...

E suficient ce ai... Nu mai investi in tehnologie că se degradează...

Lucian A. spunea...

@vlad
e cumva vreun acer de 17" sau 18"???

Lucian A. spunea...

@Bazaconii
Oricum nu am de gand sa investesc prea mult... si cu ocazia asta ii dau compul actual de la magazin lui tata-miu si astfle ii fac si lui un upgrade... :)