duminică, 18 ianuarie 2009

Evolutia = involutie sau autodistrugere?


V-ati intrebat vreodata incotro duce evolutia tehnologica? Sau care este urmatorul pas in aceasta evolutie?
Eu intotdeauna am fost de parerea ca o mare parte din cea ce se petrece in filmele si cartile SF devine mai devreme sau mai tarziu o realitate. Incepand de la cele mai mici lucruri care acum ni se par niste chestiuni foarte simple pana la cele mai complexe si mai greu de crezut.
Sa o luam usor... de exemplu geamul oglinda atat de prezent in ziua de azi, a fost descris cu mult timp in urma intr-o carte de Isaac Asimov. Aventuri cosmice, nave spatiale, calatorii in spatiu, descoperiri de planete...toate au fost prezente la un moment dat in carti sau filme. Pana si Luceafarul lui Eminescu poate fi privit ca o viziune asupra calatoriei in spatiu.
Autori ca Jules Verne, Isaac Asimov, Philip K. Dick... pot fi considerati adevarati vizionari. Multe dintre descrierile lor au fost transpuse in realitate. Daca nu ma credeti puneti mana si cititi, apoi analizati.
Filme precum Terminator sau Matrix s-ar putea sa nu mai para chiar atat de incredibile intr-un viitor mai mult sau mai putin departat. Construim roboti si masinarii incredibile deja. Inteligenta artificiala si realitatea virtuala sunt deja destul de avansate. Oare cat va mai dura pana cand robotii nu vor mai dorii sa fie sclavii omenirii? Parca si vad un zambet rasarit in coltul gurii celor care vor citii aceste randuri... poate ma considerati nebun... cine stie... poate chiar sunt...:), dar opriti-va cateva momente si ganditi mai profund cea ce am scris pe aici.
Clonare, teleportare... oare nu au fost deja incercate pe oameni? Cine stie cat de avansati suntem deja in laboratoarele de cercetare? Toate lucrurile care acum le avem la dispozitie la scara larga au existat cu multa vreme inainte in institutiile in care se elaboreaza.
Leacuri pentru boli ca SIDA, cancer si altele s-ar putea sa existe deja. Ganditi-va la Magic Johnson. Au trecut 17 ani decand a fost diagnosticat cu SIDA, de fapt 17 ani decad a recunescut public intr-o conferita de presa ca este infestat cu virusul HIV. Au fost zvonuri si stiri confor carora ar fi fost vindecat... iar daca ne gandim cati ani au trecut... e foarte posibil sa fie intr-adevar asa. Oare acest virus nu a fost creat de fapt in laborator? Oare cei care l-au creat nu au un leac? Parerea mea este ca DA, au un leac dar nu il dau orisicui.
GENETICA este atat de avansata incat se spune ca la un copil zamislit pe cale artificiala se poate customiza orice. Culoarea ochilor, a parului, constitutia corporala, etc... Hm, oare unde am mai vazut chestia asta?...ah, da in Godsend (2004) film cu Rober deNiro.
Celule stem ... productie sau regenerare de organe... Incepem sa ne jucam de-a Dumnezeu. In chirurgie, operatii din ce in ce mai complicate, transplant de orice organ, toate reusite deja.
Aplicatiile din domeniul militar, din domeniul industiilor producatoare de diverse... robotii iau incet incet locul oamenilor. Nu spun ca nu ar fii bine ca razboaiele sa se duca intre roboti si nu intre oameni... dar cum ramane cu cei care inca nu beneficiaza de aceasta tehnologie sau nu au banii necesari sa o implementeze? Ei vor trimite la lupta oameni obisnuiti.
Orice pe lumea asta are un boom si o recesiune toate lucrurile se se desfasoara sub o anumita fluctuatie. Suisuri si coborasuri in orice. Problema este ca, cu cat cazi mai de sus, cu atat te ridici mai greu, daca te mai ridici...
Poluarea, defrisarile, actiuni impotriva naturii, afectarea stratului de ozon, incalzirea globala... sfarsitul va veni, cu ajutorul nostru. Fiti mai atenti cu resursele, pentru ca ele nu sunt nelimitate. Descoperirile si evolutia tehnologica nu duc intotdeauna doar la lucruri bune. Cercetarea tehnologica exista pentru a face viata umana mai usoara si mai placuta. Dar odata ce aceste forte patrund in cele mai intime parti ale vietilor noastre...nu ne vom pierde chiar sufletul?
Incercati sa vedeti cateva episoade din The Outer Limitis. Analizati cu atentie concluzia de final a episoadelor.
Pana cand va veni momentul acela, in care ne vom autodistruge, intru-cat nu pot opri acest lucru, am sa incerc sa profit de aceasta evolutie tehnologica...si intr-un final ... FACA-SE VOIA TA, DOAMNE!

6 comentarii:

Catalin Marcu spunea...

Mamaaaaaa.... Iti dai seama ca nu citeste nimeni atata polologhie... Incearca si tu sa fii mai concis.

Anonim spunea...

Intr-un fel ai dreptate, in altul nu... gandestete ca poate nu e ok sa avansam tehnologic prea repede deoarece traim in lumea virtuala prea mult si in cea reala mai putin, dar asa cum in cartile si filmele SF, oamneii, dupa o criza care ii ameninta cu distrugerea si-au revenit si au invatat sa fie uniti si sa aibe grija de planeta si de semenii lor, poate si in realitate exista aceasta posibilitate... de asemenea, bunicii si strabunicii nostri, desi munceau la camp zi de zi, erau mai fericiti si mai putin strasati ca noi, mai sanatosi si mult mai buni unii cu altii. Atunci te intreb, cum e mai bine? Eu mi-as dori sa nu incercam sa schimbam planeta, si sa traim in armonie cu ea, asa cum au trait si stramosii nostri.

Anonim spunea...

P.S. celor care nu le place sa citeasca, ar putea mai bine sa faca ciocu mic... nu sunt cu nimic mai interesati daca fac comentarii de genul acesta...

Lucian A. spunea...

Poate am fost un pic dezordonat in ganduri si in expunerea lor, dar esenta cred ca ai priceput-o. Oricum, voi mai face variatiuni pe aceiasi tema. :P

Anonim spunea...

Scumpul meu prieten...:)...pana sa ne "dezmeticim" putin din sf-ul creat deja de nave zburatoare si beculete care se invart...ia baga repede link-ul asta "http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil/110505/VIDEO-Robotul-care-vrea-sa-devina-om.html", surpriza...te las ca vezi cat de avansate sunt treburile...:)pa pa

Vio spunea...

Nu cred ca vom ajunge pana in faza de a fi condusi de roboti... nu pentru ca nu ar fi posibil, insa nu cred ca lumea va mai supravietui pana atunci...
Daca ne luam dupa ce spune stiinta in 2012 lumea va cunoaste un mare declin, tehnologia va fi la pamant.
Atunci probabil va fi inceputul... sfarsitului, pentru ca va fi un adevarat haos, sau poate ca nu, iar acest lucru ne va schimba modul de a fi si a gandi.
Iar natura nu mai rezoneaza cu noi datorita neglijentei noaste